Ахметівська ДТЕК позивається на Росію через 500 млн грн збитків у анексованому Криму

ДТЕК Крименерго почало інвестиційну суперечку з Росією через "націоналізацію" росіянами українських підприємств на території окупованого півострову

Про це повідомляє прес-служба компанії.

"ПАТ "ДТЕК Крименерго" почав процедуру вирішення інвестиційної суперечки з Росією в рамках угоди між Кабміном України та урядом РФ про взаємний захист інвестицій. Даний спір викликаний націоналізацією інвестицій компанії на території Криму", - йдеться в повідомленні.

У разі, якщо суперечку не буде вирішено шляхом переговорів, ПАТ "ДТЕК Крименерго" має намір звернутися до міжнародного арбітражу. Сума компенсації фактичних і потенційних збитків компанії може скласти понад $500 млн. Для захисту своїх інтересів ПАТ "ДТЕК Крименерго" залучило міжнародну юридичну компанію Covington and Burling LLP.

"З моменту незаконного захоплення "ДТЕК Крименерго" ми активно займалися відновленням документів, формуванням доказової бази, розробкою юридичної стратегії. Ми відправили до РФ офіційне повідомлення про інвестиційну суперечку в рамках угоди про взаємний захист інвестицій між Україною та Росією", - заявив в.о. гендиректора ДТЕК Енерго Дмитро Сахарук.

Угода між українським та російським урядами про взаємний захист інвестицій передбачає можливість вирішення спорів шляхом переговорів, після яких сторони мають право звернутися до арбітражу.

ПАТ "ДТЕК Крименерго" було найбільшим постачальником електроенергії Криму та забезпечувало понад 80% поставок електроенергії на території
півострова. Вартість рухомого і нерухомого майна ПАТ "ДТЕК Крименерго" становить понад $500 млн.