У Львові бійцю АТО 3D-імплантом замінили частину черепа

У Львові прооперували військового спеціального загону Національної гвардії, який в зоні бойових дій отримав вогнепальне поранення в голову

Про це повідомляє Дивись.info з посиланням на хірургів, які проводили операцію.

Травма, яку переніс боєць АТО, виявилася не смертельною, однак дуже понівечила кістку черепа.

Нейрохірург Андрій Мизак та пластичний хірург Антон Висоцький, які оперували військового, кажуть, що використання 3D-технологій при таких травмуваннях дає хороші результати.

"Ми усунули пошкодження черепа за допомогою імпланта, який виготовляється з полімеру з домішком антибіотика безпосередньо під час операції", – розповів Мизак.

Лікар каже, що частину втраченої кістки таким чином можна відтворити з високою точністю, дублюючи її найменші анатомічні особливості.

"Форму виготовляють за допомогою 3D-технологій на основі комп’ютерної реконструкції черепа пацієнта. Хірургу потрібно лише насипати порошок у форму, додати спеціальний розчин та дочекатися, поки імплант затвердіє. Такий імплант бездоганно усуває дефект кістки", - пояснив нейрохірург.

За допомогою такої ж операції було врятовано лицеву кістку бійця Ігоря Чабана із Самооборони Майдану. Всю праву частину обличчя замінили на 3D-імплант.

За словами нейрохірурга, подібні операції із застосуванням 3D-моделювання проводили під час лікування поранених учасників Майдану в польських клініках.

"Польська фірма, що представляє на ринку цю технологію, надала 50-відсоткову знижку, дізнавшись про те, що наш пацієнт – український боєць АТО. А всі витрати на лікування військового взяли на себе львівські підприємці", – додав Мизак.