Шанс врятувати Крим: у ЗСУ розповіли про операцію, яка могла б зупинити анексію

На початку окупації Росією Криму у Генштабі планували операцію, яка могла б змінити перебіг подій та запобігти анексії Криму

Про це і інтерв'ю "Українській правді" заявив очільник Генерального штабу - головнокомандувач ЗСУ Віктор Муженко, який тоді був заступником начальника Генштабу.

Він пояснив, 1 березня разом із заступником очільника Головного оперативного управління Віктором Назаровим запропонували варіант реагування на ситуацію в Криму. Тоді він підписав у начальника Генштабу низку розпоряджень щодо цих дій.

Таким чином у той час хотіли провести десантну операцію, зокрема, висадитись у Криму та захопити аеродроми півострова. Пізніше там планувалося посилити українські угруповання і провести певні дії, які б не дозволили військовим Росії просунутися на відповідних напрямках.

Підрозділи 95-х бригади повинні б були перехопити вузький перешийок між Кримом та Керченським півостровом. Їх також хотіли посилити 1-м батальйоном морської піхоти, який розміщувався в Феодосії, і перевести туди ж 501-й батальйон, який тоді дислокувався в Керчі. Підрозділи 95 ОАеМБр передбачалося перекинути літаками на аеродром Кіровський.

"Ми планували також завести техніку. Через Арабатську стрілку мала зайти техніка 95-ї бригади і вийти в район Феодосії", - наголосив Муженко.

У той час Росія збільшувала міць армії на території від Севастополя до Керчі, втім вже тоді частина підрозділів 36-ї бригади берегової оборони України вже вийшли під Сімферополь на Ангарський полігон. На ці території планували перекинути два батальйони, з них танковий механізований батальйон мав перекрити напрямок автострадою Севастополь-Сімферополь, а гірсько-піхотний батальйон мав перекрити трасу Ялта-Сімферополь на Ангарському перевалі.

"Таким чином ми повністю заблоковували б доступ російських підрозділів до степового Криму. Це був шанс, ми вважали. Бо всі військові об'єкти на південному узбережжі були вже заблоковані військовими РФ", - пояниснив Муженко. 

Ввечері того дня, 1 березня, відбувалося засідання РНБО, яке відвідали очільник Генерального штабу і виконувач обов'язків міністра оборони.

"А ми в одному з приміщень Головного оперативного управління готували реалізацію нашого задуму. Вже було віддано відповідне розпорядження командувачу Повітряних сил на забезпечення перельотів і авіаційної підтримки", - зауважив Муженко. 

Попри це, вже о 10-тій годині вечора після наради його та ще кількох генералів зібрав тодішній перший заступник начальника Генштабу генерал-полковник Воробйов, який наказав припинити всі дії. 

"Каже: "Всім все стій". Я кажу: "Як може бути "стій", якщо ми вже підняли літаки, і вони в повітрі прямують на аеродроми для загрузки десанту?" Він запитав: "На підставі чого такі дії?" Я кажу: "На підставі розпорядження, яке я підписав у начальника Генерального штабу", - розповів Муженко.

Тоді він пішов до начальника Генштабу та запитав, що робити з операцією далі, адже літаки вже в повітрі, а десантні підрозділи перебувають на аеродромах.

"Він питає: "Що відбувається?" Я відповідаю: "Як?! На підставі ваших розпоряджень проводяться відповідні дії". Він каже: "Я таких розпоряджень не підписував…", - пояснив Муженко. 


За його словами, наразі всі підписані розпорядження того часу зберігаються  у теці з відповідним грифом "таємно".

"Чому так сталося? Я не знаю. Можливо,на засіданні РНБО було прийняте відповідне рішення. Якщо немає політичного рішення, військові такі рішення не приймають. Якби ми виконали ці заходи, які були сплановані, у нас був шанс тримати під контролем степовий Крим. Це не давало б можливості провести кримський, як вони називають, "референдум". А як би далі розвивалися події, то зараз дуже важко передбачити... Але був шанс. Наступного дня Росія відправила на Крим 8-9 транспортних літаків типу Іл-76 і до 12 вертольотів над Кримом", - підсумував Муженко.

Тодішній голова Верховної Ради та в.о. президента Олександр Турчинов прокоментував журналістам цю інформацію та відповів на запитання стосовно того, чи лунала пропозиція про таку операцію.

"Жодних окремих пропозицій щодо степового, гірського Криму або інших операцій на півострові, від Генштабу я не отримував. Усі офіційні пропозиції військового керівництва щодо застосування військ ідуть через таємний документообіг і чітко фіксуються, тому будь-які слова можна завжди перевірити", - зазначив Турчинов.