Росія заплатить за штурм школи в Беслані 3 млн євро, - ЄСПЛ

Європейський суд з прав людини визнав Росію винною в бесланській трагедії, задовольнивши скаргу потерпілих, і зобов'язав її виплатити загалом понад 3 млн євро

Про це йдеться в рішенні, оприлюдненому на сайті суду.

"Порушено ст. 2 (право на життя) Європейської конвенції з прав людини, що випливає з нездатності прийняти превентивні заходи. В розпорядженні влади було достатньо конкретної інформації про запланований теракт, пов'язаний з навчальним закладом. Не було зроблено достатньо, щоб зірвати зустріч і підготовку терористів, їхню подорож у день нападу", - йдеться в рішенні.

Суд зазначив також, що безпеку в школах не було посилено, а громадськість не було попереджено про терористичну загрозу.

Крім того, суд ухвалив, що  сила, застосована державними агентами, не була виправдана обставинами, існували недоліки в плануванні та управлінні роботою безпеки, операції бракувало формального керівництва, мали місце серйозні недоліки в прийнятті рішень і відсутність координації з іншими державними установами.

Страсбурзький суд постановив, що заявникам має бути відшкодовано 2 млн 995 тис. євро, а також 88 тис. євро витрат, пов’язаних із судовим процесом.

Трагедія в Беслані (Північна Осетія) сталася у вересні 2004 року - терористи захопили школу та дітей як заручників, а під час штурму школи російськими силовиками понад 330 людей загинули, в тому числі, понад 180 дітей. Понад 750 осіб було поранено.