Екс-керівники ПриватБанку проводили махінації з кредитами на 372 млн грн, - ГПУ

Генпрокуратура звинувачує колишнє керівництво ПриватБанку в наданні пов'язаним із ним фірмам невигідних для банку кредитів під час рефінансування Нацбанку

Про це свідчить постанова Печерського райсуду Києва від 5 квітня 2017 року.

В результаті таких дій юридичні особи заборгували ПриватБанку понад 372,7 мільйона гривень.

Зазначається, що ПриватБанк уклав угоду з НП ТОВ "Океанмаш", ТОВ "Тайлон" , ТОВ "ЕЛ ТІ Груп", ТОВ "Агентство" Новий світ", ТОВ "Фрилайн", ТОВ "Зернопоставки-М", ТОВ "Канделла", ТОВ "ВПФ", ТОВ "Елара", ТОВ "Комунальне обслуговування будинків".

У суді пояснили, що предметом вказаного договору є надання вказаними товариствами в заставу корпоративних прав. За забезпечення виконання забов'язань перед перед ПриватБанком виступає ТОВ "Приватофіс", який, в разі невиконання зобов'язань за цим договором, мав одержати компенсацію за рахунок предмету застави. 

При цьому за всіма позиками як застави були надані частки корпоративних прав на пов'язані між собою компанії, але доля жодної частки не перевищувала 25 % та більшість кредитів були надані на умовах погашення тіла та відсотків наприкінці строку, за відсотковою ставкою 9 % річних, при середній вартості ресурсів 17 %. При цьому 415 об'єктів нерухомості перебували у власності "Приватофіс", втім жоден з цих об'єктів не виступає заставним майном в кредитних договорах. 

"На думку слідства, колишнє керівництво банку, незважаючи на заборону НБУ проводити операції з пов'язаними особами, свідомо надавало кредитні кошти, що призвело до розтрати в особливо великих розмірах. Суд задовольнив клопотання слідчих Генеральної прокуратури і наклав арешт на всі 415 об'єктів нерухомості", - підсумували у суді.