Реформа потрібна терміново: МВФ нагадав про пенсійний вік

Пенсійну систему України необхідно терміново реформувати, адже її робота не відповідає викликам сучасності

Про це у статті видання "Економічна правда" написав очільник місії МВФ в Україні Рон ван Роден.

Він пояснив, що якщо у пенсійній системі держави найближчим часом нічого не зміниться, то Пенсійний фонд буде ставати все більш фінансово нестійким і не зможе забезпечити пенсії на рівні прожиткового мінімуму для старіючого населення.

При цьому, за його словами, стуктура пенсійної системи залишалася незмінною ще з часів радянського союзу. 

"Невисокий пенсійний вік у поєднанні з можливостями дострокового виходу на пенсію, доступними для багатьох громадян, є однією з характерних рис цієї системи. Українці виходять на пенсію в середньому набагато раніше, ніж працівники в інших країнах регіону", - наголосив Роден.

Він пояснив, що середній вік, в якому чоловіки виходять на пенсію в Україні, становить близько 58 ½ років. Для жінок цей показник - трохи менше 56 років. При цьому в країнах Євросоюзу ці показники становлять 63,6 років для чоловіків і 62,6 років для жінок. В результаті, зараз в Україні понад 12 мільйонів пенсіонерів, а це близько 30% населення.

Таким чином, за словами Родена, держава повинна запобігти збільшенню кількості пенсіонерів, а також збільшити надходження до Пенсійного фонду. Цього можна досягти різними способами, зокрема, обмежити можливість дострокового виходу на пенсію, або збільшити пенсійний вік.  

"Дієвим шляхом досягнення цієї мети є надання працівникам більшого, ніж тепер вибору щодо віку виходу на пенсію в залежності від загальної тривалості трудового стажу — для відносно раннього виходу на пенсію потрібно буде мати більший трудовий стаж — і створення стимулів для продовження трудової діяльності та пізнішого виходу на пенсію", - пояснив він.

Понад те, також потрібно посилити адміністрування доходів, щоб зменшити кількість підприємств, які зовсім не платять, або платять дуже мало внесків за власних найманих працівників. Також необхідно взятися і за спрощений режим оподаткування для малих підприємств, зробити його більш жорстким. Адже зараз він створює великі можливості для ухиляння від сплати ЄСВ та податків.

"Обговорення реформування пенсійної системи в Україні відкладалося занадто довго. Зараз настав час, коли необхідно обговорювати рішення і досягати суспільної згоди щодо їхнього впровадження",  - підсумував Роден.