Вчені з'ясували, в якому віці люди найбільш непередбачувані

Колектив дослідників зі Швеції та Франції виявив, що піку непередбачуваності людина досягає в 25 років

Про це повідомляє N+1.

Саме в цьому віці людина найбільш здатна придумувати випадкові послідовності. Потім ця здібність поступово зменшується. При цьому, стежачи за цим показником, можна отримувати інформацію про стан усіх когнітивних здібностей людини.

Вчені зазначають, що людині досить складно придумати насправді випадкову послідовність чисел або предметів - це вимагає певного рівня розвитку когнітивних навичок, таких як пам'ять, увага та почуття складності.

Щоб зрозуміти з чим пов'язана ця здатність, вчені попросили 3429 осіб з різним рівнем освіти у віці від 4 до 91 року пройти онлайн-тест, який містив 5 завдань для вимірювання їхньої здатності генерувати випадкові послідовності. Зокрема, було завдання створити послідовність з 12 результатів підкидання монети (орел чи решка), щоб вона здалася випадковою для іншої людини.

Виявилося, що найскладніші послідовності придумали молоді люди у віці близько 25 років. Проаналізувавши всі отримані результати вчені виявили, що здатність генерувати випадкові послідовності постійно зростає, починаючи з 4 до 25 років. Потім вона поступово знижується до віку близько 60 років. Після 60 років вона падає вже різко.

Дослідники виявили що, на здатність створення нетривіальних послідовностей не впливають, такі фактори як стать, мова або рівень освіти. Також вони виявили, що для надійної перевірки цієї здатності досить придумати послідовність з 10 гіпотетичних результатів підкидання монети.

Виявлена вченими ​​закономірність може бути використана для перевірки загального стану когнітивних здібностей людини та для профілактики нейродегенеративних захворювань.