Дії Трампа можуть призвести до повторення фінансової кризи 2008 року, - МВФ

Запропоновані президентом США Дональдом Трампом скорочення податків та скасування фінансових правил можуть спровокувати новий виток фінансових ризиків такого типу, які передували кризі 2008 року

Про це йдеться у звіті МВФ щодо глобальної фінансової стабільності, повідомляє видання Reuters.

Зазначається, що за останні півроку ризики для економічної стабільності знизилися завдяки посиленню світового економічного зростання і більш високих процентних ставок. 

Попри це, через запропоновану республіканцями податкову реформу, компанії з високою часткою позикових коштів можуть бути не здатні перевести приріст грошових потоків до виробничих капіталовкладень, які можуть допомогти стійкому зростанню. Замість цього, отриманий потік грошей, який, ймовірніше за все, буде включати в себе репатріацію прибутків, отриману за кордоном багатонаціональними корпораціями, може бути направлений на певні ризиковані справи. Це, зокрема, покупка фінансових активів та виплати дивідендів, що буде найбільш розповсюджено у галузях інформаційних технологій і охорони здоров'я.

"Такі ризики пов'язані з переривчастими великими дестабілізуючими коливаннями в фінансовій системі за останні кілька десятиліть", - пояснили у Фонді. 

Понад те, у МВФ нагадали, що зміни у податковому законодавстві США завжди призводили до негативних наслідків, зокрема і до кризи 2008 року. 

Таким чином, від запропонованих Трампом податкових скорочень і планів витрат, інфляція і процентні ставки можуть зрости більш різко, ніж очікувалося. Це може призвести до збільшення волатильності ринку і підвищенню вартості обслуговування боргу для корпоративних балансів.