Україна проти Росії. Що вирішив суд ООН

Міжнародний суд ООН оголосив ухвалу, якою частково задовольнив запит України

Про це повідомила заступник міністра закордонних справ з питань європейської інтеграції Олена Зеркаль у Facebook.

Міжнародний Суд ООН визнав обґрунтованість позиції України та зобов’язав Російську Федерацію вжити заходів для припинення та недопущення подальших порушень Конвенції про ліквідацію усіх форм расової дискримінації.

Стосовно ситуації у Криму Суд ООН наказав Російській Федерації:

Утриматись від збереження або накладання нових обмежень на можливості кримськотатарської спільноти зберігати свої представницькі інституції, включаючи Меджліс кримськотатарського народу.

Забезпечити доступність освіти українською мовою.

Суд також зобов’язав обидві сторони утримуватись від дій, які б погіршували бо розширювали предмет спору, або ускладнювали його розв’язання.

Це рішення визнало серйозність ситуації, до якої приводять дії Російської Федерації, і що громадяни України потребують захисту. Це стосується як Криму так і Донбасу, про що Суд чітко зазначив.

Міжнародний Суд ООН не вважає доцільним застосування тимчасових заходів також по відношенню до дій Російської Федерації на сході України.

- Суд підтримав позицію України що події, які представила Україна підпадають під дію Конвенції;
- Суд підтримав позицію України щодо дотримання досудової процедури;
- Суд формально визнав prima facie (попередню) юрисдикцію щодо цієї Конвенції
- Суд визнав недостатніми докази «правдоподіності для застосування» (plausibility) прав
- (параграф 75) У цій справі події, на які посилається Україна, мали наслідком смерть та травмування великої кількості цивільних. 

"З огляду на те, що це перше рішення Суду щодо цієї Конвенції – ми маємо дуже конструктивний підхід Суду; Суд визнав логіку України у підходах до застосування Конвенції щодо протидії фінансуванню тероризму; В України є достатньо розуміння які саме докази ми будемо представляти на стадії слухань по суті. До того ж Суд повернувся до питання подій на Сході з власної ініціативи. У пункті 104 рішення Суд визначив, що очікує від сторін роботи над повним виконанням Мінського пакету заходів. (Підкреслюємо, що навіть у цьому питанні Суд використав логіку України, щодо сумісності судового процесу і Мінського процесу)", - написала вона.