Два обвинувачених у катуванні євромайданівців екс-беркутівця працюють у Нацполіції

Екс-працівники харківського спецпідрозділу "Беркут" Андрій Хандрикін та Володимир Ріяко досі працюють в харківському управлінні Нацполіції

Про це заявили в Генеральній прокуратурі, повідомляє "Громадське".

Колишні беркутівці залишаються на службі, незважаючи на те, що вже перебувають в статусі обвинувачених.

Справа проти Хандрикіна передана до суду слідчими управління спецрозслідувань ГПУ. Його звинувачують у катуванні учасників Майдану (стаття 127, частина 2), що карається позбавленням волі на строк від 5 до 10 років.

Хандрикін є фігурантом епізоду 20 січня 2014 року на вулиці Грушевського, де на колонаді на вході на стадіон Лобановського було побито двох учасників Майдану. Беркутівці зняли їх з цієї колонади, роздягли, знущалися, а потім одягли в інший одяг і доправили в райвідділ. Суд потерпілих до кримінальної відповідальності вирішив не притягати.

Справа проти Ріяко теж уже передана до суду. Він єдиний залишився в Україні із трьох фігурантів справи про побиття журналістів "Громадського" 28 січня 2015 року на міліцейському пункті "Пісочин" у Харківській області. Тоді троє міліціонерів зупинили журналістів, коли ті повертались із зони бойових дій. Оператору Костянтину Рєуцькому заламали руки, кинули його на землю і вкрали в нього флешку від камери, на яку він намагався знімати дії правоохоронців.

Прокуратура кваліфікувала такі дії як перевищення влади, нанесення ушкоджень, перешкоджання діяльності журналістів, а також зловживання повноваженнями, що карається позбавленням волі від 3 до 5 років позбавлення волі. Для Ріяко обраний запобіжний захід у вигляді особистого зобов’ язання і він далі працює в харківській поліції. На утриманні має молодшого неповнолітнього брата.