Росія відреагувала на рішення суду ООН

МЗС Росії прокоментувало рішення Міжнародного суду ООН у справі України проти РФ

Про це повідомляє прес-центр Міністерства закордонних справ Росії на своїй сторінці у Facebook.

У відомстві зазначили, що суд закликав Україну та Росію дотримуватися виконання Мінських угод, втім при цьому визнав, що ці угоди також схвалили та підписали бойовики "ДНР/ЛНР", "факт чого намагається заперечити Україна". 

"Суд без голосування визнав, що претензії України до Росії щодо Міжнародної конвенції з питань боротьбі з фінансуванням тероризму (МКБФТ)  безпідставні і, відповідно, умови для застосування попередніх заходів відсутні", - наголосили у МЗС. 

Відомство також зауважило, що у питанні щодо Міжнародної конвенції про ліквідацію всіх форм расової дискримінації (МКЛРД) суд не підтримав тимчасові заходи, які запропонувала українська сторона.  

Читайте також: Україна проти Росії. Радіти чи сумувати українцям щодо рішення суду ООН

"Претензії Києва щодо того, що Росія, мовляв, здійснює політику "стирання культурної ідентичності української та кримськотатарської громад", не були підтримані", - заявили в Росії. 

Таким чином суд визнав рішення про застосування трьох тимчасових заходів щодо МКЛРД. Вони стосуються доступності освіти українською мовою та можливостей кримськотатарської громади мати свої представницькі інституції. Третя вимога стосувалася обох сторін, щоб вони не призводили до ситуацій, які лише поглиблять загострення відносин. 

Читайте також: Україна проти Росії. Що вирішив суд ООН

"Важливо, що Суд зайняв принципову позицію і не підтримав заяви України про нібито "агресії", "окупації", або про статус Криму як ті, що не відносяться до суті розгляду", - підсумували у міністерстві.