Втручання Росії у вибори США: план розробили підконтрольні Путіну аналітики, - Reuters

Підконтрольний президенту Володимиру Путіну аналітичний центр Росії розробив план втручання у президентські вибори США 2016 року

Про це повідомляє видання Reuters з посиланням на слова трьох нинішніх та чотирьох колишніх високопосадовців США.

Вони вказали на два конфіденційних документа, підготованих у Росії, які дослідили американські спецслужби та визначили, що вони пов'язані із намаганням РФ втрутитися у вибори США 2016 року. Після виборів спецслуби отримали документи, які були підготовані на базі Російського інституту стратегічних досліджень. Їм керують  відставні чиновники російської іноземної розвідки, яких призначали в адміністрації Путіна. 

Перший отриманий документ, який випустили у червні 2016 року, було поширено на найвищому рівні російського уряду. У ньому Кремлю рекомендували починати пропагандистську кампанію в соцмережах і російських виданнях, яка була б направлена на стимулювання виборців США. Відповідно до кампанії, американці повинні були б проголосувати за президента, який матиме більш м'яку позицію щодо Росії.

Другий документ вийшов у жовтні і у ньому йшлося про те, що кандидат на посаду президента Гілларі Клінтон, ймовірніше за все, переможе на виборах. Саме тоді Інститут порадив російському уряду припинити пропаганду на користь Трампа. Натомість, Кремлю вказали на те, що потрібно поширювати повідомлення про фальсифікацію виборів і таким чином підірвати легітимність виборчої системи США. Також у документі наголошувалося, що потрібно завдати шкоди репутації Клінтон.

Цю інформацію підтвердили всі опитані Reuters високопосадовці, однак вони зажадали залишатися анонімними через засекречений статус російських документів. Наразі спецслужби США відмовляються коментувати цю інформацію.