ООН відкрила доступ до секретних документів про злочини нацистів і Голокост

Бібліотека Вінера в Лондоні надає з п'ятниці, 21 квітня, доступ до засекреченого раніше архіву Комісії ООН з розслідування військових злочинів нацистів, зокрема, Голокосту

Про це повідомляє Deutsche Welle.

Бібліотека Вінера - один із найбільших і найвідоміших у світі архівів, що займаються збором даних про Голокост. Зібрання документів, які надаються бібліотекою в оцифрованому вигляді, містить величезну кількість матеріалів, зібраних союзниками з антигітлерівської коаліції в період 1943-1949 років. 

В архіві зберігаються свідчення військовополонених і в'язнів концтаборів, списки ймовірних військових злочинців, обвинувальні акти, протоколи нарад, листування, стенографічні записи судових засідань та інші матеріали. 

Документи з цього архіву ООН використовувалися, зокрема, в підготовці Нюрнберзького процесу - головного міжнародного судового процесу проти керівників гітлерівської Німеччини, що відбувався в листопаді 1945 року.

Утім, через інтернет доступ надається лише до каталогу архіву. Щоб ознайомитися зі змістом окремих файлів, потрібно прийти до бібліотеки, де обладнано комп'ютерний термінал для перегляду електронних копій документів.

Раніше доступ до цього архіву надавався вченим і дослідникам лише на підставі запиту, схваленого ООН у Нью-Йорку. Виключно особи, які отримали дозвіл від уряду своєї країни та згоду з боку генсека ООН, могли вивчати засекречені документи. При цьому дозволялося лише читати, робити записи або копії було заборонено.

Документи з розсекреченого архіву свідчать, зокрема, що керівники США, Великобританії і СРСР ще в 1942 році знали про вбивства мільйонів євреїв і вже тоді готували звинувачення в скоєнні військових злочинів проти нацистів. Таким чином, спростовується твердження, що союзники дізналися про справжні масштаби Голокосту лише після виявлення концтаборів.