В Італії суд визнав, що від мобільного телефону пухне мозок

Розмови по мобільному телефону по 3-4 години в день впродовж 15 років призвели до розвитку доброякісної пухлини мозку у керівника однієї з компаній

Таке рішення ухвалив суд в місті Івреа північно-західного італійського регіону П'ємонт, інформує ВВС.

Розглянувши позов, поданий 57-річним Роберто Ромео до соціальних служб, суд визнав, що йому належить державна пенсія за шкідливість. При цьому адвокати соцслужб можуть оскаржити це рішення.

"Вперше у світі суд визнав зв'язок між некоректним використанням мобільного телефону і пухлиною мозку", - заявили адвокати бізнесмена Ренато Амброзіо і Стефано Бертоне.

Сам Ромео при цьому далекий від того, щоб демонізувати стільниковий зв'язок: "У мене не було вибору - мені необхідно було організовувати робочий процес і розмовляти з колегами увесь час - хоч в машині, хоч удома - впродовж 15 років".

За словами Роберто, він уперше відчув щось погане в 2010 році, коли йому стало здаватися, що його праве вухо вічно закладене.

"На щастя, пухлина була доброякісною, але тепер я нічого не чую [цим вухом], оскільки мені видалили слуховий нерв", - каже підприємець.

Суддя ухвалив рішення виплачувати потерпілому по 500 євро в місяць з коштів національного страхового фонду Італії.

Як свідчать вчені, ризик виникнення пухлин від нетривалого використання мобільних телефонів украй невеликий, проте він є присутнім при постійному використанні таких пристроїв.

При цьому фахівці завжди уточнюють, що технології розвиваються дуже швидко, і закликають з обережністю робити висновки про вплив смартфонів і планшетів на організм.