В Одесі влада саботує декомунізацію: вулицям повернули радянські назви

Одеська міськрада повернула частині вулиць старі радянські назви, яких місто позбавилося за часів роботи очільником області Міхеїла Саакашвілі

Про це повідомляє "Інтерфакс-Україна".

Так, під час сесії 26 квітня міськрада затвердила назви 1531 топоніма (вулиць, провулків, проспектів тощо) українською та російською мовами. Дане питання на розгляд депутатів запропонував один із найближчих соратників мера Одеси Геннадія Труханова глава промерської фракції Олег Бриндак. Після обговорення питання рішення підтримали 46 депутатів.

Таким чином депутати втілили рішення історико-топонімічної комісії міськради про зміну назв вулиць, які своїм рішенням Саакашвілі перейменував у травні 2016 року. Зокрема, було повернуто назви "25-ї Чапаєвської дивізії", вулиці і провулку Бабушкіна, вулиць Гайдара, Бєлінського, Бадаєва, Терешкової, проспекту Маршала Жукова і т. д. 

Водночас, вулицю Карла Лібкнехта перейменували на вулицю Небесної сотні, провулок Лібкнехта - на провулок Героїв Крут, а 9 Чапаєвських провулків - на Старокозачі.

Відповідно до закону про декомунізацію Саакашвілі за часів роботи головою облдержадміністрації своїм розпорядженням надав нові назви приблизно 300 вулицям і проспектам Одеси та населених пунктів області.

Дії Саакашвілі викликали неоднозначну реакцію з одеситів і депутатів міськради. Історико-топонімічна комісія міськради запропонувала на розгляд городян інші назви, однак провести громадські слухання не вдалося через протидію активістів правих організацій. 

У підсумку Одеська міськрада розмістила на сайті опитування щодо перейменування вулиць, у якому взяли участь близько 5000 одеситів. 75% опитаних висловилися за збереження назв вулиць, які вони носили до травня 2016 року.