Інститут нацпам'яті призупиняє процес легалізації польських пам'яток

Український інститут національної пам'яті призупиняє процес легалізації польських меморіальних об’єктів в Україні

Про це йдеться у заяві Українського інституту нацпам'яті, оприлюдненій на сайті прес-служби.  

Говорячи про демонтаж на польському цвинтарі надгробного пам'ятника воякам УПА, вказується, що організатори цих злочинних дій назвали це "публічною акцією" і "першим легальним демонтажем нелегального пам’ятника".

"Ліквідація могили була анонсована у польських ЗМІ, а сам "демонтаж" польські журналісти висвітлювали безпосередньо на цвинтарі. Варварському нищенню могили не перешкоджала поліція, а війт села навіть схвально відгукнувся про вчинений злочин", - йдеться у заяві.

"Руйнування братської могили вояків УПА в Грушовичах є 15-м за чергою актом наруги над місцями пам’яті українського народу в Польщі, вчиненим від 2014 р. Ці випадки залишаються без розгляду польськими правоохоронними органами. Польська влада не відновлює знищених пам’ятників. Водночас за той самий період в Україні було вчинено 4 акти наруги над польськими місцями пам’яті, і кожного разу українська влада у найкоротші терміни відновлювала меморіальні об’єкти у їх первинному вигляді, а за фактами вандалізму порушувались кримінальні справи", - повідомляє інститут Нацпам'яті.