На Івано-Франківщині знайшли 4 тис. унікальних світлин з життя гуцулів

Троє киян - художниця Інга Леві, кінооператор Максим Руденко і його дружина Катерина Бучацька, віднайшли у музеї художниці в Криворівні, Верховинського району Івано-Франківської області, унікальний фотоархів про життя гуцулів

Про це розповіла Леві в інтерв'ю "Радіо Свобода".

Коробку зі світлинами виявили під ліжком у музеї.

До цього часу Параска Плитка-Горицвіт була відома як гуцульська художниця та письменниця. Проте ніхто раніше не знав, що вона ще й фотографувала. Лише після віднайдення фотоархіву вдалося дізнатися, що спонукало її до фотографування.

Після повернення з ГУЛАГу люди боялися художницю. І щоб подолати цей бар'єр вона фотографувала людей та роздавала їм готові фотографії. Фотографувала Плитка-Горицвіт із 1960-х років до 1990-х. На світлинах зображено пейзажі Криворівні та її мешканців.

Усі віднайдені негативи забрали до Києва. Зараз їх очистили та закріпили, щоб вони більше не руйнувалися. Також ці роботи відсканували.

За словами Леві, весь цей архів належить і буде належати сільській громаді, а їх група, яка називається "Ініціативна група зі збереження фотоархіву Параски Плитки-Горицвіт", буде займатися систематизацією фотоархіву і популяризацією, тобто виставками.