В НБУ пояснили, як з ПриватБанку за ніч зникли 16 млрд грн

Гроші, які списали з рахунків ПриватБанку в ніч перед націоналізацією, були перед цим виведені через рахунки філій за кордоном

Про це в інтерв'ю виданню "Мінфін" заявила заступник голови Нацбанку Катерина Рожкова. 

Вона пояснила, що гроші з банку виводилися не один день. Зокрема, 16 мільярдів гривень перебували на балансі банку вже давно, а 12 мільярдів з них були враховані на рахунках кіпрської і латвійської "дочок" ПриватБанку.

Тож ці гроші були записані як покриття за акредитивами, випущеним деякими відомими міжнародними компаніями на користь клієнтів, що пов'язані з екс-власниками банку.

Рожкова пояснила, що у тому разі, якщо компанія не виконує умови по акредитиву, ці гроші повинні бути списані на користь компаній, які випустили акредитив. Якщо всі умови виконуються, то банк отримує гроші назад.   

Попри це, у  ніч перед націоналізацією, коли термін погашення акредитивів завершувався, банк ініціював дострокове списання грошового покриття зі своїх коррахунків на користь компаній, що випустили акредитиви.

"Таким чином, гроші з коррахунків бухгалтерськими проводками, без реального руху, були трансформовані в дебіторську заборгованість. Тобто грошей вони в той момент не виводили, це було зроблено давно. Просто гроші з однієї, більш високоліквідної статті балансу, перемістили на іншу", - пояснила Рожкова.

За її словами, одразу після цих подій, 12 мільярдів гривень одразу звалилися в резерви.