У Польщі знову розтрощили пам'ятник воїнам УПА

Польські націоналісти 26 квітня розібрали на кладовищі села Грушовичи поблизу Перемишля надгробний пам'ятник воїнам УПА, який до цього вже псувався вандалами

Про це пише Укрінформ.

Як повідомляється, акція, що відбувалася за згодою війта гміни Стубно і в яку поліція не втручалася, викликала рішучий протест Об'єднання українців у Польщі, які прийняли заяву з цього приводу.

"26 квітня відбулася чергова антиукраїнська провокація у Підкарпатському воєводстві - розбір залишків українського місця пам'яті в селі Грушовичи, гміна Стубно. Два роки тому це місце пам'яті було зруйноване вандалами, а нинішня акція здійснена групою активістів, в якій прийняв участь війт гміни Стубно, а патронат взяла на себе політична партія Національний рух", - йдеться в заяві.

Також у ній наголошується, що організатори провокації не приховують, що їхньою метою є перешкоджання відзначення 70-ї річниці акції Вісла, тобто депортації 140 тис. українців з рідних земель південно-східної Польщі на північ та захід.

В Об'єднанні нагадали, що безкарність і відсутність реакції польської держави на дії "невідомих зловмисників" протягом  2015-2016 років тільки заохочують зловмисників у Польщі та Україні до таких провокацій.

"На жаль, так і сталося. Безкарність робить сміливішими. Тому ті, хто прагне підпалити польсько-український кордон, за кожним разом роблять крок вперед",- йдеться в заяві ОУП.

У ній наголошується, що настав час, аби польський уряд і підлеглі йому служби правопорядку та безпеки здійснили рішучі кроки.

Також у заяві міститься заклик до польської громадськості "не піддаватися на антиукраїнські провокації" і не погоджуватися на "осквернення могил, розпалювання ненависті на національному грунті, а також приниження осіб інших національностей".