Волонтери дізналися, скільки Росія заплатила за знесення пам’ятника УПА в Польщі

Волонтери InformNapalm повідомили, що за руйнуванням пам’ятника воїнам УПА у польському селі Грушовичі стоїть Москва

Про це йдеться на сайті InformNapalm.

"Цей монумент давно був під прицілом польських націоналістів, які вважали його нелегально встановленим, і тому хотіли знести, але українські організації наполягали на тому, що це надгробний знак. Попри спроби польських націоналістичних кіл самоствердитися шляхом зносу монументу, він продовжував стояти на кладовищі недалеко від польсько-українського кордону. Але після анексії Криму та початку гібридної російсько-української війни, Москва активізувала свої зусилля, організувавши низку провокацій як на польській, так і на українській території", - йдеться в матеріалі.

За даними, отриманими після зламу хакерами листування білоруса Олександра Усовського, осквернення цього монумента у серпні 2014 р. було одним з епізодів російських провокацій у Польщі, на які Кремль виділив близько 100 тис. євро.

На початку 2017 року Усовський знову планував зустріч зі своїми польськими «партнерами» для організації нових провокацій.

"Провокації продовжуються як на українській, так і на польській території. Один з останніх інцидентів – обстріл Генконсульства Польщі в Луцьку. Тепер у Польщі зруйнували пам’ятник у Грушовичах", - пишуть волонтери.