"Красива" схема відмивання: Луценко розповів про походження $1,5 млрд Януковича

Кошти, конфісковані в екс-президента України Віктора Януковича на користь державі, було "відмито" шляхом виведення в офшорні зони та подальшої купівлі цінних паперів українських держпідприємств

Про це повідомив генеральний прокурор України Юрій Луценко, передає Еспресо.TV.

"До 100 фінустанов за часів Януковича скуповували державні папери. Кошти, вкрадені в різні способи на території України, тодішньою владою через близько 500 великих і малих компаній виводилися з України через низку офшорних юрисдикцій і потрапляли до так званої "всесвітньої мийки". Відстежити їхнє походження 3 роки намагалися ГПУ, служби фінмоніторингу, колеги за кордоном", - розповів Луценко.

За словами генпрокурора, кошти зрештою "випливали" або на Кіпрі, або, в більшості випадків, на території Латвії, звідки заходили до України, де тільки вповноважені членами злочинної організації фірми безальтернативно купували спеціально випущені державні облігації під 8% річних у валюті.

"Дивуюся, чому колумбійська мафія не використала таку красиву можливість відмивання грошей: купуєш українські цінні папери за вкрадені кошти, маєш 8% річних у валюті, а потім ще чисті гроші на виході. Янукович не допускав нікого до цього, тільки членів його злочинної організації", - додав очільник ГПУ,

Луценко також пообіцяв, що конфіскації підлягатимуть усі вкрадені бандою Януковича кошти, які після Революції гідності було заморожено на банківських рахунках.