Вища кваліфікаційна комісія відхилила 12 кандидатур у новий Верховний Суд

Щодо 12 кандидатів Вища кваліфікаційна комісія вважає, що вони не змогли підтвердити здатність здійснювати правосуддя

Про це повідомив глава ВККСУ Сергій Козьяков.

Вища кваліфікаційна комісія суддів України планує на початку червня оголосити рейтинг кандидатів на посаду суддів нового Верховного Суду, які пройшли всі етапи конкурсу

"У період з 1 по 7 червня ми розраховуємо оголосити рейтинг. Документи по цих кандидатах ми відразу передамо до Вищої ради правосуддя (ВСП), який прийме щодо них рішення і передасть його президенту України", - сказав він на прес-конференції.

Глава ВККСУ уточнив, що рейтингові бали будуть виставлятися кандидатам після проведення всіх співбесід.

Козьяков повідомив, що ВККСУ провела співбесіди з 98 з 382 кандидатів у судді нового Верховного Суду.

При цьому щодо 12 кандидатів ВККСУ прийняла рішення, що ці кандидати не змогли підтвердити здатність здійснювати правосуддя. З цих 12 кандидатів дев'ять суддів, два адвокати і один науковець. Таке рішення означає, що колегія ВККСУ погодилася з негативним висновком кандидатури, яке винесла Громадська рада доброчесності.

Ще по 30 кандидатам колегія ВККСУ ухвалила рішення оголосити перерву і розглянути їх кандидатури повним складом ВККСУ на пленарному засіданні. За словами Козьякова, це означає, що щодо цих кандидатів Рада доброчесності надала негативний висновок, при цьому колегія ВККСУ вважає за необхідне перевірити і уточнити викладені в цьому висновку факти.

Щодо ще 56 кандидатів у колегії ВККСУ не виникло питань.

"Фактично це означає, що ці кандидати дуже близькі до позитивного рішення", - сказав Козьяков.