Журналісти з'ясували, як Росія давала гроші Ле Пен

Росія фінансувала кандидатку в президенти Франції лідера "Національного фронту" Марін Ле Пен за посередництва латвійського банкіра Віліса Дамбіньша

Про це йдеться в розслідуванні французького онлайн-журналу Mediapart.fr і Балтійського центру журналістських розслідувань Re:Baltica.

"Латвійський консультант, який керував офшорами для багатих і політично впливових в РФ, став посередником і допомагав організувати російську позику для політичної партії кандидата на найвища посаду у Франції Марін Ле Пен", - йдеться в розслідуванні. 

Згідно з розслідуванням, Віліс Дамбіньш - директор посередницької компанії, що управляє активами, пов'язаними з родиною спецпредставника Володимира Путіна по зв'язках з російськими організаціями за кордоном Олександром Бабаковим - особисто зустрічався, принаймні, з двома високопоставленими чиновниками "Національного фронту". 

Дамбіньш зустрічався з ними для обговорення варіантів отримання партією кредиту РФ. Так, 17 березня 2016 року в Женеві, Швейцарія, Дамбіньш зустрівся з Жан-Люком Шаффхаузером, членом Європарламенту, який разом із Бабаковим був ключовою фігурою в наданні першої позики партії Ле Пен.

Шаффхаузер підтвердив, що вони обговорили можливості позичати гроші у іншого банку РФ, а Дамбиньш запропонував банк "Стратегія" та кілька інших банків. Згідно документації "Національного фронту", заявку на кредит партія подала 15 червня 2016 року, але 21 червня російський Центробанк відкликав у "Стратегії" ліцензію.

Шаффхаузер заявив, що не знав, як розвивалися події після зустрічі з Дамбіньшем, і дав адвокату доручення стежити за розвитком нових банків у Росії. Проте насправді 18 ьерезня 2016 року борг партії маленькій компанії "Конті". Шаффхаузер повідомив, що партія в офіційному листі запитала в Центробанка, що робити, на що у фінустанові порадили не віддавати борг "Конті", оскільки "рішення про продаж було шахрайським".