У SpaceX розповіли, коли запрацюють супутники для роздачі інтернету всьому світу

Компанія SpaceX уточнила терміни запуску програми з роздачі інтернету по всьому світу за допомогою угруповання з 4425 супутників

Будівництво мережі на орбіті Землі почнеться в 2019 році, пише The Verge з посиланням на заяву віце-президента компанії Патріції Купер.

У 2017 році SpaceX збирається запустити на орбіту один з прототипів супутника, другий такий запуск відбудеться на початку 2018 року. Перші супутники призначені для тестування технології - якщо випробування пройдуть успішно, перші сегменти повноцінної мережі з'являться в 2019 році, обіцяє компанія.

Вихід мережі на повну потужність запланований на 2024 рік. Вона буде підтримуватися у тому числі за допомогою наземних центрів управління і інших споруд, які теж будуватиме SpaceX. Компанія планує доставляти супутники в космос тільки за допомогою своїх ракет Falcon 9 - це повинно скоротити витрати і знизити потенційну залежність від інших організацій.

За словами Купер, мережа супутників позбавить компанії по всьому світу від необхідності прокладати фізичну інфраструктуру для підключення інтернету. Термінали для користувачів такої мережі будуть розміром не більше ноутбука, швидкість з'єднання буде на рівні кабельного підключення, а затримка складе близько 35 мс.

SpaceX збирається постійно оновлювати програмне забезпечення супутників, а також адаптувати мережу до різних змін - наприклад, групувати супутники в особливо завантажених областях. Компанія покладає великі надії на комерційний успіх проекту і збирається отримувати від нього більше $30 млрд виручки і біля $15-20 млрд операційного прибутку на рік.

Видання зауважує, що проект SpaceX також призведе до різкого збільшення загальної кількості супутників на орбіті Землі майже в чотири рази - зараз в космосі знаходиться близько 1,5 тисяч таких об'єктів. Ідея SpaceX може привести до того, що в майбутньому запуски ракет в космос стануть більш складними та небезпечними.