Мін'юст США порушив кримінальне провадження проти Uber

Міністерство юстиції США почало розслідування щодо Uber Technologies Inc., розробника сервісу на замовлення таксі, через використання компанією секретного програмного забезпечення

Про це пише The Washington Post.

Це ПЗ дозволяє водіям уникати поліції і чиновників на тих територіях, де діяльність сервісу обмежена або заборонена.

Розслідування перебуває на ранній стадії.

Uber кілька років використовував систему Greyball, яка збирає персональні дані клієнтів і аналізує їх. Додаток дозволяв водіям не відповідати на дзвінки від представників влади, щоб уникнути "контрольних поїздок". Ця технологія використовувалася для ідентифікації представників влади в США, Франції, Австралії, Китаї, Південній Кореї та Італії.

Greyball збирає інформацію як з програми Uber, так і з інших ресурсів. Зокрема, програма аналізує адреси, виділяючи райони, де знаходяться адміністративні будівлі. Далі співробітники Uber аналізують, яким чином використовують додаток. Якщо людина часто відкриває і закриває програму, то остання визначається в Greyball як імовірно пов'язана з владою. Програма також аналізує дані кредитних карт клієнтів, виявляючи карти, видані співробітникам держструктур.

У підсумку, якщо людина має відношення до влади, додаток Uber показував, що вільних машин наразі немає, або замінював основний екран програми на фейковий.

В Uber підтвердили використання цього ПЗ, зазначивши, що робили це вибірково і в тестовому режимі.