Зек з тюрми "ЛНР" керував бандою в Україні, яка видурила в людей більше 1 млн грн

Правоохоронці викрили злочинну групу шахраїв, які на території кількох областей "розводили" людей на гроші з використанням карток Ощадбанку та ПриватБанку

Про це повідомляє прес-служба Нацполіції.

До складу банди входили чотири особи, а їх "роботою" керував в’язень однієї з колоній на непідконтрольній території Луганщині. 

Зловмисники виманювали у громадян гроші, вдаючи, що їхні близькі мають неприємності з поліцією, для чого використовували банківські картки. Під час 10 обшуків у Харківській та Полтавській областях було затримано всіх виконавців угрупування.

При цьому організатор угрупування наразі відбуває покарання на окупованій території у виправній колонії Луганської області. До його обов’язків входила координація усієї діяльності групи: він організував "call-центр" у виправній колонії, який телефонував потерпілим. Також цей зловмисник розподіляв гроші і давав вказівки про заволодіння банківськими картками громадян.

У подальшому з цих карток його поплічник знімав гроші потерпілих. Ще одна учасниця групи за допомогою системи "Ощад 24/7" WEB-банкінг "переприв’язувала" до свого мобільного банківські рахунки громадян, після чого знімала гроші та через термінал ПАТ КБ "ПриватБанк" зараховувала їх на банківські рахунки.

Ще один учасник групи заволодівав шахрайським шляхом банківськими картками, а також скуповував банківські картки "Ощадбанку", які в подальшому використовував у злочинній діяльності. Під час проведення обшуків поліцейські вилучили комп'ютери, мобільні термінали, понад 70 сім-карт різних операторів, 42 карти АТ "Ощадбанк" та КБ "ПриватБанк" і понад 400 чеків із банкоматів з підтвердженням зняття готівки. 

Крім того, поліцейські виявили чорнові записи з номерами карт та пін-кодами до них і так звану "чорну" бухгалтерію.

За результатами слідчих дій було накладено арешт на 17 банківських рахунків, відкритих в ПАТ КБ "ПриватБанк", на яких заблоковано близько 1 млн грн, одержаних злочинним шляхом. Також накладено арешти на 48 банківських карт, емітованих АТ "Ощадбанк".

Наразі виконавцям злочинного угрупування загрожує до 8 років позбавлення волі.