Росія заплатила партії Ле Пен 10 млн євро через чеський банк, - розслідування

Ультраправа партія "Національний фронт" кандидата в президенти Франції Марін Ле Пен отримала 10 млн євро через Перший Чесько-Російський банк

Про це йдеться в розслідуванні видання Mediapart та центру журналістських розслідувань Re:Baltica, передає Radio France Internationale.

Так, у 2014 і 2015 роках фонд "Європейська Академія", який займається "посиленням контактів з Росією", отримав загалом 250 тис. євро від фірми Spencerdale Ltd за посередництва West East Communication Group. Власниками цих компаній, за даними Mediapart, є Євген і Вадим Гінери - бізнес-партнери екс-депутата Держдуми, а нині сенатора та радника президента Росії Олександра Бабакова.

Президентом фонду "Європейська академія" є близький до Лє Пен євродепутат Жан-Люк Шаффхаузер. Сам парламентар підтверджує отримання фондом грошей від West East Communication Group, не уточнюючи при цьому суму та цілі фінансування.

29 червня 2014 Жан-Люк Шаффхаузер зібрав в Страсбурзі адміністративну рада фонду, щоб вирішити питання про виділення "Європейською академією" 10 млн євро як кредиту "Нацфронту". Проте кредит на цю суму прийшов іншим каналом – через Перший Чесько-Російський банк.