Лавров провів на закриту зустріч з Трампом фотографа: зчинився скандал

У США розгорівся скандал через проникнення фотографа ТАСС на закриту для преси зустріч президента США Дональда Трампа з головою МЗС Росії Сергієм Лавровим

Про це повідомляє Ценозор.НЕТ.

Можливість зробити фото під час зустрічі мали тільки два фотографа: з американської сторони - особистий фотограф Дональда Трампа, з російської - Олександр Щербак, який виконував обов'язки особистого фотографа Сергія Лаврова, але при цьому є фотокореспондентом російського державного інформагентства ТАСС.

Російські фото, на яких Трамп потискає руку Лаврову та послу Росії в США Сергію Кисляку, були оприлюднені МЗС РФ. Водночас американська сторона протокольні фото публікувати не стала, тому американські видання змушені були супроводжувати повідомлення про зустріч свого президента фотографіями, зробленими російською стороною.

Представники американської адміністрації заявили, що Білий дім ввели в оману щодо статусу російського фотографа - російські чиновники нібито повідомили, що Щербак є особистим фотографом глави МЗС РФ Сергія Лаврова, але не згадали, що він одночасно працює на ТАСС.

У Білому домі зізналися, що були вкрай здивовані, побачивши в інтернеті фотографії зустрічі в Овальному кабінеті, на яких Трамп тисне руку не лише Лаврову, а й Кисляку, з яким неодноразово зустрічалися до виборів представники команди Трампа - екс-радник з нацбезпеки Майкл Флінн, генпрокурор Джефф Сешнс, старший радник президента та його зять Джаред Кушнер.

У МЗС РФ відповіли, що такий формат висвітлення зустрічі був запропонований американською стороною, а Білий дім начебто знав про роботу фотографа на ТАСС.

Американські журналісти не лише обурилися цим фактом, але і знайшли загрозу нацбезпеці США - вони запідозрили, що російський фотограф міг діяти в інтересах спецслужб РФ і пронести в Овальний кабінет шпигунські пристрої.

Експерти вже заявили, що така ситуація - потенційне порушення правил нацбезпеки, оскільки таким чином російські спецслужби могли пронести в Овальний кабінеті пристрої спостереження, замасковані в камерах.

Екс-заступник директора ЦРУ Девід Коен, заявив, що рішення пустити російського фотографа з обладнанням в серце Білого дому було неправильним.

У Білому домі відповіли на закиди твердженням, що все російське обладнання було ретельно перевірено, а російський фотограф проходив таку ж саму перевірку, як зазвичай представники американської преси.

У відповідь на це колишні співробітники розвідки, опитані The Washington Post, заявили, що "стандартний" огляд відвідувачів Білого дому може не виявити сучасні шпигунські пристрої.

За іншою версією, Дональд Трамп, відносини якого з американською пресою досить складні, навмисно відмовився пускати на зустріч журналістів-співвітчизників, щоб приховати своє спілкування з представниками Росії.

"Єдину можливість для всього світу поглянути на те, що відбувалося під час цієї події, надало російське інформаційне агентство ТАСС, яке поширило фотографії зустрічі. Журналістам не дозволили ставити запитання, хоча їх впустили через кілька хвилин для освітлення зустрічі Трампа з екс-держсекретарем Генрі Кіссінджером", - пише The New York Times.