Коломойський фіктивно реструктуризує борги ПриватБанку, - Гонтарева

Колишній власник ПриватБанку Ігор Коломойський не виконує свої обов'язки щодо реструктуризації портфеля кредитів банку

Про це розповіла колишня голова НБУ Валерія Гонтарева в інтерв'ю "Інтерфакс-Україна".

"На сьогоднішній день нічого не зроблено. У нас час – до кінця червня. Не думаю, що такий портфель можна встигнути реструктуризувати за такий термін, але час ще є", – сказала Гонтарева.

За її словами, екс-власники у рамках підписаної минулого року програми рекапіталізації взяли на себе обов'язки реструктуризувати борги банку. Проте, до сьогодні нічого так і не зробили.

Гонтарева зазначила, що восени 2016 року начебто була проведена рекструктуризація портфелю, за результатами якої обсяг пост-аудиту склав 137 млрд грн. Проте вона виявилася фіктивною, запевняє колишній керівник НБУ.

"Одним фіктивним компаніям було сказано реструктуризувати – вони реструктуризували на інші фіктивні компанії. Один fraud (шахрайство, - ред.) закрили іншим fraud. Було зобов'язання реструктуризації, ось вони і робили вигляд, що їм треба було тягнути час, інакше вони не виконали б цієї програми ", – наголосила Гонтарева.

Вона додала, що у куратора НБУ фактично відсутня можливість зупинити такі операції до націоналізації банку.

Проте, під час аудиту, яку зробив Нацбанк, фіктивність цієї операції підтвердилася. Мовляв, саме це і стало причиною націоналізації у 2016 році.