Сенатор від Аляски просить посилити присутність військових через російські провокації

Сенатор від Аляски Ден Салліван закликав Вашингтон посилити військову присутність США в північних регіонах цього штату через різке нарощування Кремлем збройного контингенту в Арктиці

Про це повідомляє Deutsche Welle.

За словами Саллівана, Росія, чий кордон проходить в 100 км від берегів Аляски, в квітні здійснила 5 провокаційних інцидентів з чотиримоторними бомбардувальниками.

"Що стосується Росії, то слід демонструвати солідарність з нею, але і силу теж", - сказав сенатор.

На думку Дена Саллівана, США повинні розмістити на Алясці більше військ, а також нові криголами. Він зазначив, що Росія "грає м'язами" та створює в Арктиці новий військовий центр з 13 аеропортами та 40 військовими криголамами. За даними сенатора, ще 15 російських криголамів наразі знаходяться на стадії будівництва.

У квітні Міноборони Росії повідомило, що відновлює мережу полярних аеродромів "для розвитку інфраструктури" в Арктиці та добудовує військові містечка. 

"У поточному році на архіпелазі Земля Франца-Йосипа та Новосибірських островах завершиться створення унікальних військових містечок замкнутого циклу, побудованих із використанням новітніх технологій", - розповів міністр оборони РФ Сергій Шойгу.

Москва також заявила про намір розгорнути в Арктиці в 2017 році дві нові зенітні ракетні системи С-400 "Тріумф". 

"З 2015 року на Кольському півострові розміщено комплекс С-400. В цьому році такий самий зенітний ракетний комплекс заступить на бойове чергування в Архангельській області, ще один надійде на Кольський півострів", - повідомив у квітні командир 1-ї дивізії протиповітряної оборони Сергій Москвичов.

С-400 "Тріумф", задіяна Росією в Сирії, здатна вражати аеродинамічні цілі на відстані до 400 км і балістичні - на дальності до 60 км. За оцінками західних експертів, наразі військова присутність Росії в Арктиці сягнула безпрецедентних масштабів з часів закінчення "холодної війни".