Українська "розумна" футболка стала успішним стартапом на Kickstarter

Український підприємець Олексій Виноградов і його партнер, кардіолог і дослідник Дмитро Федьков, вже більше п'яти років працюють над технологією мобільної кардіографії

Нещодавно вони вивели на Kickstarter "розумну футболку" HeartIn, яка робить електрокардіограму в реальному часі, інформує AIN.ua.

У парі з мобільним додатком вона дозволяє ефективно займатися спортом і відстежувати аномалії в роботі серця. За 19 днів до кінця кампанії проект вже зібрав $18 000 при необхідних $15 000.

Робота над технологією ведеться вже 8 років. За цей час Виноградов вклав в розробку біля $1,5 млн особистих коштів. Розробкою пристроїв і необхідного ПЗ постійно займалася команда з 10 людей, а ще 15-20 були залучені в різний час. Співробітники стартапа працюють з України, Німеччини, Тайваню і США. За час роботи над технологією було створено близько 40 прототипів.

Минулого року проект вже виходив на Indiegogo з мобільним кардіографом з метою зібрати $50 000. Але зробити це не вдалося. На Kickstarter команда вийшла вже з орієнтованим на іншу аудиторію продуктом - "розумною" футболкою.

"Наша кінцева мета - забезпечити ранню діагностику серця. Але люди не хочуть купувати майку просто заради діагностики. Так народилася ідея поєднати процес: видати дуже точні показники пульсу і ритму серця, додати звіти за результатами тренувань, і загорнути це в зручний додаток, а в процесі робити діагностику", - розповів Виноградов.

Пристрій вже проходить медичну сертифікацію, яку в компанії сподіваються отримати до кінця цього року.

"Поки наш сервіс можна буде використати тільки як рекомендаційний, а після сертифікації отриманий результат буде офіційним діагнозом. Витрати на майку покриватимуться страховими компаніями", - стверджує підприємець.

Продукт HeartIn складається з двох компонентів - футболки з електродами, які знімають показники роботи серця, і пристроя з Bluetooth- модулем. Його батарея працює до 24 годин.

Дата виробництва на Kickstarter намічена на вересень цього року, але Виноградов говорить, що масове виробництво почнеться вже протягом тижня.