Порошенко пояснив, чому позбавив Артеменка та Боровика громадянства

Петро Порошенко розповів подробиці припинення українського громадянства для народного депутата Андрія Артеменка та Олександра Боровика

Про це президент України заявив під час прес-конференції, передає Еспресо.TV.

Президент нагадав, що припинення громадянства Артеменка ініціювала ГПУ, оскільки він сам на допиті розповів, що має інше громадянство.

"Генеральна прокуратура зробила клопотання до міграційної служби, міграційна служба, перевіривши цю інформацію, внесла пропозицію в комісію з питань громадянства, де представлені всі відомства. І комісія одноголосно проголосувала — внести Президенту на підпис проект указу Президента про припинення громадянства", — наголосив глава держави.

При цьому Порошенко наголосив, що відповідно до Конституції України статті 106, до повноважень президента належить припинення громадянства. І не підписання цього указу є злочином.

"Як Президент, як політик і як громадянин для мене є неприйнятним, щоб в українському парламенті були особи з подвійним, потрійним громадянством", — заявив Порошенко.

Також він розповів і про припинення громадянства екс-депутата Одеської міської ради Олександра Боровика.

"Він також добровільно вийшов з українського громадянства, мені здається в 2011 році, коли набував громадянства Німеччини. Потім один з міністрів уряду вніс пропозицію за багатообіцяючі перспективи Боровика повернути йому українське громадянство. Оскільки процедура була витримана, указ був підписанийю Також було зроблено підпис про те, що пан Боровик бере на себе відповідальність протягом двох років скласти будь-яке громадянство. Але він про це зобов'язання забув і його не склав", - повідомив Порошенко.

Також президент наголосив на тому, що вже зайнявши посаду депутата Одеської міської ради, Боровик так і не вступив до українського громадянства.


Порошенко додав, що бувши депутатом обласної ради Боровик не отримав український паспорт.