"Динамо" – "Шахтар". Все про фінал Кубка України з футболу

Сьогодні у Харкові київське "Динамо" зіграє проти донецького "Шахтаря" у фіналі Кубка України

Кубок України. Фінал.

17 травня, Харків, стадіон "Металіст".

Початок – 21:00.

Пряма трансляція на телеканалах "Україна", "Футбол 1".


У нинішньому сезоні інтрига у чемпіонаті України зникла ще задовго до фінішу. Ще перед зимовою перервою "Шахтар" фактично гарантував собі золоті медалі, відірвавшись від "Динамо" на 13 очок.

У другій частині першості відставання киян від донеччан зросло ще більше. Донеччани здобули золоті нагороди за чотири тури до закінчення турніру. Зараз вони мають в активі 78 пунктів та випереджають динамівців на 17 очок.

Перед фіналом Кубка України тренери обох команд дали багатьом провідним футболістам можливість відпочити. Проте, якщо "Шахтарю" це не завадило розгромити "Чорноморець" – 3:0, то "Динамо" напіврезервним складом поступилося "Олімпіку" – 1:2. Найприкріше для команди Сергія Реброва, що поразка припала на день святкування 90-річчя клубу.


Через це лідер "Динамо" Андрій Ярмоленко був вимушений вибачатися перед вболівальниками, а після гри пообіцяв у фінальному матчі Кубка України проти "Шахтаря" померти на полі.

"Хочу вибачитися за сьогоднішню гру, за цей чемпіонат, за те що провалили його. Але у нас є гра в середу і я обіцяю, що ми віддамо всі сили і помремо на полі за перемогу", - сказав Ярмоленко.


Один з лідерів "Шахтаря" Тарас Степаненко назвав фінальну зустріч - грою грандів українського футболу.

"Грають два гранди українського футболу, повинен бути хороший матч. Головне, щоб він пройшов без якихось провокацій", - сказав Степаненко, вочевидь маючи на увазі емоції, якими зазвичай супроводжуються зустрічі між командами.


Скажімо, наприкінці минулого року "Динамо" догравало домашній матч проти "Шахтаря" у чемпіонаті України вдев'ятьох, через вилучення Жуніора Мораеса та Сергія Рибалики та поступилося з рахунком 3:4.

"Шахтар" приймав "Динамо" у першому колі у Харкові і звів цей матч внічию 1:1. А Києві на другому етапі турніру знову сильнішими виявилися донеччани – 1:0.

Якщо для "Динамо" кубковий фінал стане можливістю взяти реванш за невдачу у чемпіонаті України, то для "Шахтаря" – це шанс наздогнати киян за кількістю перемогу у Кубку України. Зараз у динамівців 11 трофеїв, а у їхнього найпринциповішого суперника – 10.


"Динамо" у сьогоднішній грі не зможе допомогти через травму центральний захисник Євген Хачеріді. Проте, він не грав за киян навесні, спочатку через конфлікт з Сергієм Ребровим, а потім – через ушкодження.

Ще один оборонець – Віторіну Антунеш, пропустив попередню гру чемпіонату проти "Олімпіка" за сімейним обставинами. Проте він вже повернувся із Португалії та готується до матчу разом з іншими партнерами по команді.

Збільшився вибір футболістів і у головного тренера "Шахтаря" Паулу Фонсеки – після травм відновилися півзахисник Бернард та форвард Андрій Борячук.


Судити фінальний матч Кубка України між "Динамо" та "Шахтарем" буде Костянтин Труханов з Харкова, який був у квітні арбітром попереднього матчу між командами у чемпіонаті України.

Букмекери вважають фаворитом фіналу Кубка України "Шахтар", на перемогу якого дають коефіцієнт 1.50, успіх "Динамо" оцінюється у 2.40. На перемогу донеччан у основний час пропонують 2.00, нічию – 3.25, виграш киян – 3.40.