Карітас України започатковує новий проект медико-соціального супроводу "Домашня опіка у буферній зоні"

Карітас України започатковує проект "Домашня опіка у буферній зоні", метою якого є надання медико-соціального супроводу самотнім літнім людям та паліативним хворим

Про це повідомляє Еспресо.TV.

Новими соціальними працівниками у проекті стануть місцеві мешканці, які втратили роботу. Серед іншого проект сприятиме розбудові місцевих громад. "Домашня опіка у буферній зоні" здійснюється за підтримки Карітасу Австрії та фінансового сприяння Уряду Австрії через Австрійську асоціацію розвитку.

Проект впроваджується осередками Карітасу Запоріжжя, Маріуполя, Краматорська та Старобільська, які працюють в "сірій зоні". Для роботи в проекті на умовах договору осередки залучили 200 осіб місцевого населення, котрі працюють у різних локаціях вздовж буферної зони. Кожен з них пройшов навчання та практичні тренінги на тему: "Опіка над хворими, котрі потребують сторонньої допомоги. Догляд. Психологічний супровід. Переміщення". Кожен з цих соціальних працівників надає соціально-медичний супровід в середньому трьом бенефіціарам. Загалом допомогу в рамках проекту отримує близько 600 мешканців буферної зони.

Як розповідає Юрій Наконечний, керівник медичних програм Карітасу України, особливістю проекту в буферній зоні є те, що доглядають підопічних люди, які проживають безпосередньо у зоні бойових дій. Вони допомагають немічним, літнім  мешканцям, котрі не мають змоги подбати про себе, котрим важко вийти з дому чи навіть піднятись з ліжка.

"Ці люди надають не лише медичний, але й соціальний супровід. За потреби, можуть приготувати їсти або оформити документи, виміряти тиск, прослідкувати за прийомом ліків" - додає Наконечний.

Також, за його словами, залучення до догляду за підопічними саме місцевих мешканців є дуже важливим аспектом проекту, оскільки дає можливість працевлаштувати тих, хто має значні труднощі з пошуком роботи. 

Додатково в рамках проекту надаються медичні гранти на придбання ліків або ж необхідного медичного обладнання. На територіях, де доступ до медикаментів ускладнений, мобільні команди Карітасу доставляють необхідні медикаменти безпосередньо мешканцям "сірої зони".

"Карітас має 20-річний досвід надання медико-соціального супроводу за місцем проживання, і на сьогодні всі послуги Домашньої опіки надаються відповідно до державного стандарту домашнього догляду та державного стандарту паліативної опіки", - зазначає Галина Курницька, координатор проекту Домашня опіка Карітасу Україна.

"Ці літні люди потребують підтримки. Оскільки ми не просто проводимо медичні чи гігієнічні маніпуляції – ми даємо надію, ми несемо їм радість. Домашня опіка – це часто єдина можливість для них залишатись у власних оселях та уникнути лікарняного стаціонару чи притулку", - додає вона.