Мінфін вигадав, як залишити на ринку лотерей одного монополіста

Міністерство фінансів України розробило умови отримання ліцензій для лотерейного бізнесу. Цей документ залишає на ринку монополію для однієї компанії і зменшує надходження податків в держбюджет

Про це йдеться в аналітичному матеріалі «Ліцензійна підтасовка: під кого Мінфін готує умови для лотерейного ринку» на сайті Апостроф.

В 2012 році був прийнятий ініційований урядом Азарова закон «Про державні лотереї в Україні». Але відповідно документа умови і вартість видачі ліцензій лотерейному бізнесу повинен встановити Кабмін.

До 2017 року жоден уряд так і не зміг видати постанову, яка б затвердила умови ліцензії для «лотерейщиків». Але 5 травня Мінфін на чолі з міністром Олександром Данилюком таки опублікував проект постанови, який повинен визначити рамки існування цього бізнесу.

«Численні недоопрацювання і відсутність в документі чітко виписаних інструментів контролю говорять про те, що, схоже, чиновники Мінфіну не зовсім усвідомлюють, для якого складного ринку вони ці документи писали. Більш ймовірно, ці чиновники просто грають на руку тому гравцеві лотерейної індустрії, якому така ситуація вигідна», - йдеться в статті.

Прийнятий за Азарова закон «Про державні лотереї» визначає, що оператори державних лотерей повинні мати досвіт роботи на цьому ринку не менше 10 років. Також вони повинні мати не менше 5 тисяч пунктів розповсюдження  лотерей.

Зараз цим умовам відповідає 3 компанії – УНЛ (Українська національна лотерея), «Патріот» та М.С.Л. Дві останні компанії з цього списку потрапили в санкційний список.  А запропонований Мінфіном проект постанови «запускає» в дію умови видачі і вартість  ліцензій лотерейному бізнесу, які зазначені також в законі 2012 року.

«Єдиний оператор, якому ця схема вигідна, давно відомий. Саме цей оператор сьогодні є монополістом на ринку, тому що проти нього єдиного досі не введені санкції, навіть незважаючи на визнання ним співпраці з фірмами, які СБУ звинувачує в підтримці терористів», - пише автор матеріалу.

Як зазначає видання, журналісти і політики не раз писали, що саме за цей оператор, який єдиний відповідає ліцензійним умовам, наближений до влади.

«Тому не виключено, що саме з подачі цього гравця ринку був придуманий хитрий хід: з одного боку - вставити в ліцензійні умови дискримінаційні пункти щодо його конкурентів, з іншого - повністю знецінити інші положення цього документа, щоб відкрити собі широке поле діяльності з проведення під видом лотерей азартних ігор», - йдеться в тексті.

Також у постанові немає ще однієї важливої деталі, на яку вказують експерти - положення, які передбачали прозорість структури власності лотерейного оператора і прозорість джерел коштів, які їм вкладаються.

«Це потрібно, щоб остаточно зняти всі можливі інсинуації, які час від часу виникають навколо цієї теми. Слід зазначити, що на сьогоднішній день оператори "М.С.Л." і "Патріот" розкрили своїх власників, щоб розвіяти домисли про участь в структурі їх власності російського капіталу. Розкрила кінцевих бенефіціарів і "УНЛ", але юний "велотренер з Тернополя" в якості власника багатомільйонної компанії викликав у експертів ринку лише посмішки», - йдеться в матеріалі.

Зазначимо, поки Мінфін запропонував саме проект постанови. Для того, щоб описані вище умови запрацювали, її повинен підписати прем’єр-міністр Володимир Гройсман.