МВФ вимагає до кінця травня дозволити НАБУ прослуховування підозрюваних

Міжнародний валютний фонд звернувся до українського уряду з листом-попередженням щодо забезпечення діяльності НАБУ

Про це повідомляє "Європейська правда".

Місія МВФ нагадала, що для продовження виконання програми Київ має виконати зобов’язання про надання НАБУ права самостійно ініціювати в суді прослуховування підозрюваних. Наразі для негласного прослуховування НАБУ має просити СБУ про звернення до суду.

"Ми хотіли б наполегливо заохотити введення в дію законопроекту, який дозволяє НАБУ здійснювати незалежне прослуховування, як це було узгоджено, до кінця травня", - йдеться в листі.

Крім того, в листі за підписом керівника місії МВФ в Україні Рона Ван Роодена також ідеться про шкідливість законопроекту №6220 про зміни щодо внесення відомостей до Єдиного реєстру досудових розслідувань та підстав закриття кримінального провадження.

На думку представників місії, зміни до Кримінального процесуального кодексу позбавлять НАБУ можливості розслідувати корупційні звинувачення проти високопосадовців.

"Нашу увагу привернув факт обговорення у ВР пропозицій, які можуть дозволити іншим правоохоронним органам розслідувати факти корупції на вищих щаблях влади (законопроекту №6220)", - йдеться у зверненні, де перелічені також інші положення проекту.

В МВФ попередили, що ухвалення законопроекту "суперечитиме зобов’язанням керівництва України", та "може серйозно підірвати ефективність системи боротьби з корупцією", а також "не відповідатиме програмі МВФ". У зв’язку з цим місія Фонду просить прем’єр-міністра "допомогти втримати законодавчу базу у відповідності з політикою, передбаченою в меморандумі з МВФ)".