Скандал з обшуками в "ДемАльянсі" може поховати кар’єру антикорупціонерів, - ЗМІ

Скандал із обшуком у одного з керівників партії "Демократичний альянс" може поховати не тільки цю партію, але і політичні перспективи відомих "антикорупціонерів"

Про це пише «Газета по-українськи»,

16 травня правоохоронці за рішенням суду провели обшук у помешканні Тетяни Стаханової, дружини одного з керівників партії «ДемАльянс» Максима Черкасенка. Стаханову підозрюють у причетності до незаконного втручання в роботу інформаційних систем Міністерства юстиції, а саме - держпідприємства «СЕТАМ».

Практично одразу із правоохоронцями на місці обшуку з’явились депутати Сергій Лещенко, Мустафа Найєм і Світлана Заліщук. Вони почали чинити тиск на копів і звинувачувати їх у політичних переслідуваннях опозиціонерів.

Речник Національної поліції Ярослав Тракало відзначив, що під час обшуку було вилучено документи та обладння, що стосувались змоги осіб з втручання в інформаційні системи Мін'юсту.

Як зауважує «ГпУ», система електронних аукціонів «СЕТАМ» створена для прозорого продажу арештованого майна без корупційних ризиків. Однак адміністратори «СЕТАМ» помітили сторонні втручання при продажу на аукціоні земельних ділянок у Київській області, квартир, автомобілів.

За словами Тракала, обшук не мав жодного стосунку до діяльності партії «ДемАльянс». Максим Черкасенко на сьогодні є свідком, оскільки з його адреси було виконано один зі зломів системи електронних торгів.

Як зауважив радник міністра внутрішніх справ нардеп Антон Геращенко, народні депутати з партії «ДемАльянс» грубо втрутились у роботу слідчих, перешкоджали в проведенні слідчих дій і у підсумку «перетворили місце слідчих дій у цирк-шапіто».

Між тим, як свідчать інформовані джерела у правоохоронних органах, через стороннє втручання у роботу програми арештоване майно продавалось «потрібним» покупцям» за ціною, значно нижчою від ринкової. У результаті держбюджет недоотримав мільйони гривень. Серед учасників торгів фігурувала і Тетяна Стаханова, а зазначений з реєстраційними даними номер телефону виявився належним її чоловіку Максиму Черкасенку.

Ця справа має всі перспективи бути доведеною до суду. На думку експертів, вона може політично поховати і «ДемАльянс», який не може похвалитись значною підтримкою виборців, і кар’єру «антикорупціонерів» Заліщук, Найєма та Лещенка.