Журналіст нагадав, як ФСБ через ВКонтакте збирала досьє на євромайданівців

Від засновника і колишнього власника "ВКонтакте" Павла Дурова вимагали видати особисті дані організаторів груп Євромайдану

Про це повідомляє журналіст Юрій Бутусов у Facebook.

Він навів цитату Дурова від 16 квітня 2014 року: "13 грудня 2013 року ФСБ зажадала від нас видати особисті дані організаторів груп Євромайдану. Нашою відповіддю була і залишається категоричну відмова - юрисдикція Росії не поширюється на українських користувачів ВКонтакте".

Дуров тоді казав, що "видача особистих даних українців російській владі була б не тільки порушенням закону, а й зрадою всіх тих мільйонів жителів України, які нам довірилися".

"Довелося пожертвувати багатьом, в тому числі моєї часткою ВКонтакте. Але я ні про що не шкодую - захист особистих даних людей вартий цього і набагато більшого. З грудня 2013 р у мене немає власності, але у мене залишилося щось важливіше - чиста совість і ідеали, які я готовий захищати ", - казав Дуров у 2014 році.

Бутусов нагадав, що у березні-квітні 2014 року Роскомнагляд заблокував 13 найпопулярніших проукраїнських спільнот в ВКонтакте, в тому числі паблік "Українська революція" - 500 тисяч учасників на момент блокування, "Революція Євромайдан" - 390 тисяч на момент блокування, "Правий сектор" - 350 тисяч на момент блокування, "євромайдан" - 330 тисяч на момент блокування, "УКРАЇНА LIVE - НОВИНИ - АТО" 600 тисяч на момент блокування.