В Ірані вибори президента виграв чинний лідер Хасан Роухані

На виборах президента Ірану за результатами підрахунку майже всіх голосів переміг чинний лідер країни Хасан Роухані

Про це повідомили в МВС Ірану, передає "Радіо Свобода"

Поміркований ісламіст Роухані заручився підтримкою понад половини виборців - 22,8 млн, значно випередивши свого суперника, кандидата від консервативного табору Ебрагіма Раїсі, який набрав 15,5 млн голосів.

За даними МВС, на виборах проголосували понад 40 млн іранців, явка перевищила 70%, що приблизно відповідає показникам виборів 2013 року. Голосування продовжували кілька разів через черги, що вишикувалися біля виборчих дільниць навіть після їхнього закриття. По телебаченню повідомили, що людям, які застрягли в черзі, дозволено голосувати до півночі за місцевим часом.

Проте результат голосування не означає, що президент Ірану зможе виконати всі свої передвиборчі обіцянки - відповідно до теократичної системи ісламської республіки, верховний лідер аятола Алі Хаменеї має остаточні повноваження ухвалювати рішення з усіх політичних питань.

Роугані, якому належить "прорив" у досягненні ядерної угоди зі світовими державами, пообіцяв співпрацю із Заходом і більшу свободу для іранців. Йому вдалося скоротити інфляцію з офіційних 30% до 9% і стимулювати економічне зростання. Проте рівень безробіття залишається в межах 12%, а серед молоді цей показник наближається до 30 відсотків.