На Кіпрі на Іванющенка та його людей завели кримінальну справу, - ЗМІ

Топ-менеджменту холдингу близького до Віктора Януковича колишнього нардепа Юрія Іванющенка загрожує до трьох років позбавлення волі

Про це йдеться в постанові Окружного суду Лімассола (Кіпр), на яку посилається Mind.

У цій справі проходить ділова партнерка Іванющенка по "Азовмашу" Світлана Савчук та директори низки підприємств, пов’язаних з цим промисловим гігантом.

Як зазначається у повідомленні, до відповідальності може бути притягнуто й самого Іванющенка, як одного з бенефіціарів "Азовмашу".

Загалом порушено два кримінальних провадження за фактом невиконання Савчук та Іванющенком рішень кіпрського суду, які продовжували виводити активи з компанії-боржника.

Зокрема, відкрито кримінальну справу № 7052/2017, відповідно до якої бенефіціар Савчук, впливаюча особа Тарас Поліщук і директора Кеймпе Віссе Рейцма, Петрос Економідес обвинувачуються у невиконанні рішення суду, відповідно до якого управління холдингом перейшло незалежного керуючого, в тому числі відчуження майна та інші операції з активами.

Як вважають судді, відразу після вступу в силу судового наказу про призначення керівника, Поліщук (зять покійного екс-депутата і власника "Азовмаша" Олександра Поліщука) перевів на офшорну компанію контроль як мінімум над двома компаніями групи. 

В межах відкритої кримінальної справи, Савчук і Поліщука підозрюють у змові і пособництві в невиконанні судового рішення, а також в перешкоджанні правосуддю у зв'язку з відмовою власників і топ-менеджменту холдингу взаємодіяти з призначеним судом, керуючим активами.

Також бенефіціарів "Азовмаша" звинувачують в невиконанні наказу суду про замороження активів, прийнятого ще в 2014 році. 

На сьогодні сумарна заборгованість підприємств "Азовмаш" перед кредиторами становить близько $560 млн. 

Активні судові розгляди в Україні і на Кіпрі по стягненню заборгованості з холдингу ведуться з 2014 року.