Зняття мораторію на продаж сільгоспземель – це відновлення історичної справедливості

Можливість вільно розпоряджатися своєю землею дозволить розблокувати обмежені права майже 7 млн чоловік і відновити історичну справедливість

Про це під час круглого столу "Як ринок землі вплине на темпи розвитку українського АПК?", організованого Українським освітнім центром реформ, заявив член групи стратегічних радників по підтримці реформ в Україні Александер Шкурла, передає ICTV.

"Раніше (в період колективізації – Ред.) людей примушували віддавати свої землі. Настав час історичної справедливості – повернути землю людям повністю, а не наполовину. Головна мета – зрушити з мертвої точки", – сказав він.

На думку Боярчука, виконавчого директора аналітичної компанії CASE Україна, поява ринку землі та можливості вільно розпоряджатися своїм паєм дасть землевласникам вагомі аргументи для формування більш вигідних умов з боку орендарів, а також додасть динаміку розвитку АПК.

"В той же час чергова відстрочка земельної реформи буде означати, що Україна ще багато років буде залишатися “країною з великими можливостями”, але так і не реалізує їх", – заявив експерт.

Нагадаємо, що уряд позиціонує земельну реформу в числі найбільш пріоритетних в Україні. Зараз під дією мораторію знаходиться близько 27 млн га сільгоспземель, які належать майже 7 млн громадян, переважно похилого віку. Згідно заявам уряду, право на купівлю землі будуть мати виключно фізичні особи-громадяни України. Іноземці та великий капітал будуть усунені з цього ринку. Також передбачено введення кількісних обмежень – один покупець зможе сконцентрувати не більше 200 га.