Рада Європи просить Порошенка скасувати декларування антикорупціонерів

Рада Європи у листі звернулася до українського президента Петра Порошенка з проханням скасувати положення про оприлюднення активів антикорупціонерів

Про це йдеться у листі комісара РЄ з прав людини Нільса Муйжнієкса.

РЄ розкритикувала поправки до українського закону "Про запобігання корупції". Комісар РЄ з прав людини Нільс Муйжнієкс оприлюднив переписку із замісником глави АП України Дмитром Шимківим. За його словами, потрібно скасувати поправки від 2 травня щодо активістів, які мусять декларувати свої активи на кшталт держпосадовцям і чиновникам.

"Неурядові організації працюють фактично вже з урахуванням правил фінансової звітності, а ЗМІ мають платити податки і подавати звіти до відповідних податкових органів. Тільки ті особи або організації, які отримують державне фінансування, можуть бути піддані суворішим вимогам звітності, які застосовні до будь-якого іншого одержувача державних бюджетних коштів", – йдеться у заяві Муйжнієкса.

У листі-відповіді Шимків зазначив, що закон має низку пробілів і найближчим часом має бути удосконаленим. Також він зазначив, що планує після допрацювання направити законопроект на розгляд Венеційській комісії Ради Європи.