У Росії заборонять анонімність у месенджерах і блокуватимуть розсилки про мітинги

До російської Держдуми внесли законопроект про регулювання роботи месенджерів: автори пропонують дозволити Роскомнагляду блокувати їхніх анонімних користувачів

Про це повідомляє російська служба BBC.

Депутати пропонують зобов'язати месенджери надавати свої послуги тільки ідентифікованим за абонентським номером користувачам. Для цього сервіси мають укласти з операторами зв'язку договір про ідентифікацію. Порядок визначить уряд.

Ініціатива з високою часткою ймовірності буде прийнята Держдумою, сказав співрозмовник радіостанції, близький до керівництва Держдуми. 

Законопроект розроблено пропрезидентським "Медіа-комунікаційним союзом", а депутати лише поставили під ним свої підписи. Документ поки що "сирий", але він буде доопрацьовуватися.

Ключовим моментом є те, що Роскомнагляд підтримує цей документ.

Згідно із законопроектом, Роскомнагляд отримає право обмежувати розсилку повідомлень з інформацією, що розповсюджується з порушенням закону. Такою інформацією можуть бути, наприклад, повідомлення про несанкціоновані владою мітингах.

Якщо Роскомнагляд вимагає зупинити таку розсилку, а також неідентифікованих користувачів, а месенджер цього не зробить, його негайно заблокує оператор зв'язку на вимогу Роскомнагляду, випливає з проекту закону. Для цього відомству потрібно рішення суду.

Сервіси також зобов'яжуть розсилати повідомлення держорганів.

У месенджерах, згідно з документом, користувачі отримують інформацію тільки про те, хто відправив їм повідомлення, а іншої загальнодоступної інформації про користувачів в них немає.

Також месенджери повинні будуть забезпечити користувачам можливість відмовитися від повідомлень інших користувачів.

За невиконання месенджером обов'язків, що накладаються законопроектом, будуть загрожувати штрафи від 800 тис. рублів до 1 млн рублів. Штрафи для громадян становитимуть 3-5 тис. рублів, для посадових осіб - 30-50 тис. рублів.

Законопроект повинен вступити в силу з 1 січня 2018 року.