Вчені з'ясували, навіщо фламінго стоять на одній нозі

Стоячи на одній нозі, фламінго витрачають менше енергії, ніж на двох ногах

Про це повідомили вчені з Технологічного інституту Джорджії та університету Еморі в Атланті (США), передає ВВС.

За даними дослідження, однонога поза не змушує птахів витрачати жодної м'язової енергії, в такій позиції вони можуть засинати.

Автори дослідження провели експерименти на живих і на мертвих фламінго та з'ясували, що трупи птахів також можуть стояти на одній нозі без жодної підтримки. Цей феномен учені називають "механізм пасивного гравітаційного стояння".

"Якщо ви подивитеся на птахів спереду, поки вони стоять на одній нозі, то побачите, що друга нога знаходиться під тулубом. Це означає, що нога підтягнута всередину. Це та поза, яку вони мають зайняти, щоб задіяти механізм стояння", - розповів один із авторів дослідження професор Йонг Ху Чанг.

При цьому мертві птахи не можуть стояти на двох ногах, якщо їх не підтримувати. Це означає, що така поза вимагає активних м'язових зусиль.

Спостерігаючи за живими птахами, дослідники звернули увагу, що на одній нозі фламінго можуть практично не рухатися, а можуть приманювати або пестити один одного. Проте вчені поки не можуть пояснити анатомічний механізм, який дозволяє птахам легко стояти в такій позі.