Чеський журналіст прославляє "ЛДНР", Україна вимагає реакції

Українське посольство в Чехії відреагувало на статті журналіста Адама Гаєка у газеті Mlada fronta Dnes, який вихваляв бойовиків

Про це на своїй сторінці у  Facebook  написав посол України в Чехії Євген Перебийніс..

Посол зазначає, що видання надрукувало три статті так званого спецкореспондента iDnes на сході України. За його словами, журналіст активно прославляє бойовиків, які незаконно окупували частину української території та взяли у заручники мільйони українців.

На думку Перебийноса, в статтях складається враження, що Гаєк намагається всіляко  відбілити образ бандитів, які тероризують населення Донбасу. За словами дипломату, статті схожі на російську пропаганду.

Також він підкреслив, що Гаєк вкладає в уста своїх персонажів принизливі для України та українців слова. Складається враження, що автор намагається підвести читачів до виправдання злочини Кремля на сході України.

Наостанок він зауважив, що журналіст незаконно потрапив на територію Донеччині в обхід українським законам. На думку послу, найімовірніше Гаєк перетнув кордон з території РФ.

"Чи усвідомлює редакція, що це кидає тінь вже не на журналіста, а загалом на репутацію всього видання?  Якщо ж редакція про це не знала, то чи готова вона засудити дії свого журналіста, який, можливо, використав ім’я однієї з найвпливовіших чеських газет у тільки йому відомих цілях?" - заявив Євген Перебийніс.

Як відомо, останній матеріал Гаєка був опублікований в iDnes 21 травня і має назву

"Чеські воїни, що борються на Донбасі: тут більше демократії, ніж у вас". В ній йдеться про чеських бойовиків на Донбасі, в статті автор "смакує" їхні злочини проти українців.