Китайські ТЕС повністю відмовляться від вугілля

З метою боротьби із забрудненням повітря в країні уряд КНР перестане бути лідером у споживанні вугілля та перейде на природний газ

Однак з огляду на те, що заводи і електростанції по всьому Китаю спалюють половину світового обсягу вугілля, ця мета уряду здається надто амбітною, пише Bloomberg.

Попит на газ у Китаї зростає швидше, ніж очікувалося, хоча його частка у паливному балансі країни поки що невелика і дорога. У квітні споживання було на 22% вищим, ніж в тому ж місяці 2016 року, а загалом за перші чотири місяці року споживання газу збільшилася більш ніж на 12%, свідчать дані Нацкомісії розвитку і реформ.

Влада країни хоче довести частку газу в загальному обсязі енергії до 10% до 2020 року. Це відкриває шлях для потенційних інвестицій на сотні мільярдів доларів з боку компаній зі США, Австралії та Росії для будівництва газопроводів та експортної інфраструктури, щоб задовольнити попит зростаючого китайського ринку.

"Цілі Китаю виглядають все більш досяжними, - каже Лабен Ю, глава відділу досліджень нафтогазового сектору Азії в Jefferies Group LLC в Гонконзі. - Це більше пов’язано не з економікою чи цінами на природний газ і вугілля, а з політичним курсом, і мова йде про те, чи серйозно уряд налаштований робити те, що обіцяє".

Собівартість газу в Китаї значно дорожча, ніж у США, де є великі запаси дешевого газу. Ціни, встановлені китайським урядом, одні з найвищих в світі, і у виробників немає стимулу переходити на газ, якщо цього не вимагає регулювання. Тому КНР покладається на дешевий імпорт з далекого зарубіжжя, в тому числі на зріджений природний газ, що постачається танкерами.