Король прибалтійської контрабанди хотів підірвати 5 українських прикордонників. Йому загрожує довічне

Уродженець Білорусі, громадянин Латвії Василь Крупенич на прізвисько "Циган", якого латвійські ЗМІ називають "королем прибалтійської контрабанди" загрожує довічне ув'язнення в Україні

Про це повідомляє "Білоруський партизан".

Під час перетину кордону "Циган" вчинив дії, які безпосередньо загрожували життю п'ятьох українських військовослужбовців. 

Крупенича затримали увечері 19 березня, коли він на Mercedes-Benz намагався в'їхати до Польщі через міжнародний автомобільний пункт пропуску "Ягодин". Під час поглибленого огляду автомобіля в отворі паливного бака митники виявили щось зайве. Вони вирішили відкрити бак машини.

Коли бак розкрили Крупенчик, як зазначається в постанові суду, "усвідомлюючи суспільно небезпечний характер свого діяння... запалив сірник і кинув його у відкритий технічний отвір паливного бака автомобіля з метою здійснити його вибух".

Кримінальний авторитет встиг запалити і метнути кілька сірників, поки його не скрутили. Однак, жоден в ціль не потрапив і вибуху не сталося. У машині і поруч з ним у цей момент знаходилися п'ятеро військовослужбовців. А бак був заправлено не лише бензином.

З ємності правоохоронці витягли кілька загорнутих в целофан піропатронів ПК-16М, які використовуються у військовій авіації для аварійного катапультування крісла пілота.

Крупенич підозрюється в скоєнні трьох злочинів: контрабанда, незаконне вивезення за межі України військової і спеціальної техніки та посягання на життя співробітника правоохоронного органу.

Причому його пустощі з сірниками на кордоні кваліфікується як умисний особливо тяжкий злочин, за вчинення якого передбачено покарання у вигляді позбавлення волі на термін від 9 до 15 років або довічне ув'язнення.