Нацбанк знову знизив облікову ставку

Правління Національного банку прийняло рішення про зниження облікової ставки до 12.5%

Рішення було ухвалено на основі прогнозу інфляції та балансу ризиків для його реалізації, повідомляє прес-служба Національного банку України.

Зниження облікової ставки затверджено рішенням правління Національного банку України від 25 травня №318-рш "Про розмір облікової ставки".

У цьому році Національний банк може продовжити пом'якшення монетарної політики, але тільки у випадку стійкого зниження ризиків. Швидкість і ступінь ймовірного подальшого зниження облікової ставки будуть залежати від оцінки середньострокових ризиків для досягнення цілей інфляції як у 2017 та 2018 роках.

"Очікується, що загалом за результатами 2017 року, на початку якого облікова ставка перебувала на рівні 14% річних, масштаб її зниження буде набагато меншим порівняно з 2016 роком, протягом якого ставка знизилася на 8 пунктів", - йдеться у повідомленні.

При цьому потенційне пом'якшення монетарної політики може відбуватися як шляхом зниження облікової ставки, так і через послаблення адміністративних обмежень на валютному ринку.