Повернення "одноруких бандитів". В Україні можуть "випадково" легалізувати ігрові автомати

Міністерство фінансів розробило проект ліцензування лотерейного ринку, який відкриває лазівку для легалізації ігрових автоматів в Україні

Про це в ефірі 5 каналу заявила експерт з лотерейної тематики Зоряна Топорецька.

За її словами, Мінфін намагається обійти Верховну Раду, яка декілька разів відмовлялася голосувати за законопроекти Кабміну щодо легалізації азартних ігор, визнаючи їх корупційними.

На цей раз чиновники пропонують дозволити гральні зали з терміналами ЛТС (лотерейні термінали самообслуговування). При цьому Мінфін не вимагає сертифікації програмного забезпечення.

"Під цією маркою будуть існувати заборонені сьогодні гральні зали. Але тепер вони будуть працювати легально, як розповсюджувачі лотерей. У кожному залі поставлять кілька класичних тиражних лотерей, яких ми всі знаємо", - впевнена Топорецька.

Нардеп від БПП Павло Кишкар теж заявив, що без сертифікованих програм, термінал ЛТС легко перетворити в "однорукого бандита". Тобто в звичайний ігровий автомат, заборонений в Україні з 2009 року.

"Якщо ми повертаємо ЛТС - вони будуть на кожному кроці. Інструменти по визначенню відсотка виграшів і програшів можна накручувати, як хочеш, оскільки, в ліцензійних умовах немає системи контролю та моніторингу", - заявив народний депутат Павло Кишкар.

За словами нардепа, ліцензійні умови від Мінфіну безпосередньо порушують і Закон про заборону грального бізнесу і Закон України про державні лотереї, які діють зараз.

Газета "Дзеркало тижня" в своїй статті теж вказує, що умови ліцензування лотерейників від Мінфіну не розділяють лотереї  Тото і букмекерство.

Останнє відноситься до азартних ігор і заборонено в Україні. В результаті такого ліцензування лотерей , Україна може отримати заодно і легалізацію азартних ігор.

"Проект ліцензійних умов майже не контролює грошовий потік від лотерей. Весь контроль лотерейного ринку зводиться до використання звичайних касових апаратів в пунктах реалізації лотерей", - пише "Дзеркало тижня".

Крім того, ліцензійні умови встановлять на ринку монополію одного оператора - УНЛ. Мінфін пропонує не видавати ліцензії компаніям, що потрапили до списку санкцій РНБО.