До 2050 року населенню Землі для виплат пенсій не вистачатиме $400 трлн

Дефіцит пенсійних накопичень в світі до 2050 року досягне $428 трлн, у п'ять разів перевищивши нинішній світовий річний ВВП

Такий буде результат збільшення тривалості життя і низької результативності інвестицій пенсійних фондів, йдеться в доповіді Всесвітнього економічного форуму(ВЕФ).

Автори доповіді рекомендують світовим лідерам якомога швидше зайнятися цією проблемою. Підвищення пенсійного віку в багатьох країнах світу бачиться авторам доповіді неминучим.

ВЕФ досліджував перспективи шести розвинених країн з найбільшими пенсійними проблемами: США, Великої Британії, Японії, Нідерландів, Канади та Австралії, а також ситуацію в Китаї і Індії - державах з найбільшою чисельністю населення, яке також стрімко старіє.

У 2015 році розрив між пенсійними накопиченнями та потребами у виплатах в цих країнах оцінювався в $67 млрд.

З урахуванням інфляції і зростання зарплат розрив в розрахунку на душу населення складе $300 тис. До 2050 року.

У США дефіцит збільшиться з $28 трлн у 2015 році до $137 трлн, у Китаї - з $ 11 трлн до $ 119 трлн, в Індії - з $3 трлн до $85 трлн.

Розрахунки ВЕФ засновані на рекомендаціях Організації економічного співробітництва і розвитку про те, що пенсійні накопичення слід формувати таким чином, щоб дохід після виходу на пенсію становив 70% від доходу в активний період життя.

У Великій Британії пенсіонери можуть розраховувати в середньому на 38% - менше, ніж в будь-який інший з розвинених країн. Середній показник для 35 держав ОЕСР складає 63%.

За оцінками ВЕФ, кількість людей старше 65 років збільшиться з 600 млн в даний час до 2,1 млрд чоловік у 2050 році.

До 2066 році чверті світового населення буде понад 65 років. І якщо зараз на кожного пенсіонера в середньому в світі припадає вісім працівників, то в 2050 році це співвідношення скоротиться вдвічі.